Angst

Følelsen av at det er fare på ferde, har hjulpet menneskeheten å overleve. Gjennom tidene har vi tatt forholdsregler og sørget for å beskytte oss så langt det har vært mulig. Men på samme måte som når røykvarsleren går av, fordi maten i stekepannen ble litt for godt stekt, kan farealarmen i oss overreagere, og vi kjenner på angst. Tilstanden kan oppstå som respons på en konkret situasjon, som før en viktig presentasjon, et jobbintervju eller når vi står overfor vanskelige valg. Angst kan være en reaksjon på akutt stress og bekymring, men kan også utløses av overveldende livsomstendigheter. Symptomer på angst kan være svært ubehagelige og inkluderer blant annet hjertebank, svette, kvalme, pustevansker og muskelspenninger, konstant følelse av uro, vedvarende frykt for det ukjente, eller tankekjør som stadig forteller oss at noe dårlig kan skje.

Angst kan utvikle seg til en mer vedvarende tilstand, som påvirker hverdagen i stor grad. Når angsten blir uforholdsmessig i forhold til den aktuelle situasjonen eller oppstår uten at vi får tak i noen klar årsak, kan den utvikle seg til en angstlidelse. Da vil vi gjerne prøve å unngå situasjoner som kan utløse angsten, noe som igjen kan gjøre det vanskelig å utføre daglige aktiviteter. Angstlidelse påvirker livskvaliteten betydelig og vi blir fanget i en indre uro uten å kunne finne en vei ut. 

Angstlidelse har mange former og kan påvirke mange aspekter av livet, fra jobb til personlige relasjoner. Kanskje er vi redde for å bli vurdert eller kritisert av andre mennesker. Å delta i møter, fester eller til og med dagligdagse samtaler kan kjennes umulig. Noen får panikkanfall som innebærer plutselige og intense episoder med frykt uten kjent grunn. For andre kan angsten være knyttet til spesifikke objekter eller situasjoner, som høyder, edderkopper eller åpne plasser. 

Uansett hvordan angsten arter seg, kan den føre til at vi isolerer oss, og angsten kan få stor innvirkning på livskvaliteten og gjøre det vanskelig å leve et tilfredsstillende liv.

Psykodynamisk tilnærming

Innen psykodynamisk tenkning blir angst forstått som uttrykk for en vedvarende mangeltilstand og/eller en følge av indre konflikter eller prosesser der man ikke helt forstår egne følelser, eller er ute av stand til å bearbeide dem. Det blir disharmoni mellom bevisste tanker og følelser, og de ubevisste delene av sinnet. Tidligere erfaringer, traumer eller uløste emosjonelle behov er ofte underliggende. Angst kan fungere som en beskyttelsesmekanisme mot ukjente følelser, samtidig som den holder konfliktene ved like, fordi vi ikke får tak i hva som driver angsten.

I det terapeutiske arbeidet ser vi angsten som et signal og en vei til de underliggende emosjonelle behovene og/eller konfliktene. Dermed blir angsten en åpning mot dypere selvforståelse, og en mulighet til å bli mer til stede og friere i eget liv.