Psykodynamisk terapi
Psykodynamisk terapi omfatter både en terapeutisk metode og en intellektuell tradisjon med røtter tilbake Sigmund Freuds teorier om menneskesinnet. Freud regnes som den moderne psykologiens opphavsmann. Den psykodynamiske tradisjonen er i seg selv dynamisk og har dermed utviklet seg og tatt inn over seg forskningskunnskapen og erfaringen fra klinikk, gjennom mer enn 100 år. Det psykodynamiske perspektivet fremhever hvordan våre bevisste og ubevisste erfaringer preger oss som voksne og kan gi opphav til symptomer som ved første øyekast kan virke meningsløse, men som sjelden er det. Psykiske symptomer er et språk som kan forstås og fortolkes, og psykisk strev er uttrykk for en vedvarende opplevelse av mangel og indre følelsesmessig konflikt. Ved hjelp av en tydelig innrammet, trygg og tillitsfull terapeutisk relasjon skapes det et indre og ytre rom for til å bearbeide og frigjøre seg fra tanker, følelser og fantasier som hindrer psykologisk fleksibilitet og vekst.
Hvorfor velge psykodynamisk terapi?
Psykodynamisk terapi egner seg for deg som ønsker mer enn midlertidig symptomlette og som tror på en helhetlig tilnærming i arbeidet med psykiske utfordringer. Du søker økt innsikt i deg selv og forståelse for dine drivkrefter. Du vil forsøke å forstå de psykologiske mekanismene som strevsomme symptomer kan være uttrykk for. Du forventer å bli tatt på alvor og bli møtt med tiltro til dine personlige ressurser. Vi vil samarbeide om å forstå hva du trenger for å få det bedre i ditt liv og dette gjør vi ved å tenke rundt din bakgrunn, ditt indre liv og relasjoner du har og har hatt til viktige andre.
Hva kan jeg forvente av behandlingen?
Du kan forvente å få en bedre og mer sammenhengende forståelse av deg selv og din tilknytningshistorie. Du kan forvente at symptomene du opplever blir mildere og at det blir mulig å tenke rundt hva symptomene prøver å fortelle deg om hva du trenger i ditt liv. Psykodynamisk terapi er ikke en kur i medisinsk forstand, men en metode hvor man gjennom å endre ens selvopplevelse, relasjonsmønstre og mestringsstrategier, blir tryggere og friere i møte med livets utfordringer.
Hvor lenge varer den terapeutiske prosessen og hvor hyppig er den?
Sammen med den terapeutiske relasjonen er den terapeutiske rammen bærebjelken i psykodynamisk terapi. Det er viktig at rammen er stabil og forutsigbar og behandlingen baserer seg derfor på regelmessige ukentlige samtaler. Hvor lenge et psykodynamisk terapiforløp varer, avhenger av ditt behov og hvor omfattende dine vansker er. Vi kan legge opp til et avgrenset og strukturert forløp hvor vi setter en dato for når behandlingen skal avsluttes, eller jobbe mer gjennomgripende over tid med en åpen slutt. Sistnevnte form på behandlingen innebærer at du selv får muligheten til å kjenne på når du er klar for å avslutte.
Målet med psykodynamisk terapi
Uavhengig av lengden på den terapeutiske prosess så er målet med all psykodynamisk terapi at du skal komme til et punkt i behandlingen hvor du erfarer økt grad av frihet, autonomi og evne til å ta fatt på livets utfordringer på egen hånd.
Nedenfor har jeg samlet noen artikler som tar for seg hva nyere forskning sier om virkingen av psykodynamisk terapi;