Depresjon
Gjennom livet vil mange av oss møte på tunge og vanskelige utfordringer som kan føre til en opplevelse av meningsløshet, avmakt og nedstemthet. Blir vi fanget i en slik sinnsstemning over tid, kan den gå over i depresjon. Vi kjenner oss triste, tomme og uten håp. Daglige funksjoner, relasjoner og livskvalitet påvirkes og kan igjen føre til vonde sirkler. Opplevelsen av utilstrekkelighet kan igjen bekrefte en forestilling om at vi er uten verdi og at livet mangler mening.
Energi og motivasjon forsvinner. Det kan bli vanskelig å utføre vanlige gjøremål, som å gå på jobb, studere eller ta vare på seg selv. Aktiviteter som tidligere har gitt glede, som hobbyer eller samvær med familie og venner, kan kjennes meningsløse ut og følelser som isolasjon og fremmedgjorthet tar over.
Symptomer på depresjon kan inkludere strev med oppmerksomhet og konsentrasjon. Tankene kan oppleves langsomme eller uklare og det kan være vanskelig å fokusere på oppgaver eller å ta valg, selv i hverdagslige situasjoner. Negative forestillinger om en selv blir sterkere, og det er ikke uvanlig å kjenne på skyld. Fokuset på det som mangler og følelsen av mangel kan bli altomfattende.
I tillegg kan vi erfare søvnproblemer og endringer i appetitt og vekt. Noen spiser mer enn vanlig og andre mister matlysten. Utmattelse kan gjøre det vanskelig å stå opp om morgenen eller utføre grunnleggende daglige gjøremål. Fysiske smerter uten en klar medisinsk årsak, som hodepine eller muskelsmerter, kan forekomme.
Depresjon kan føre til tanker om død eller selvmord. Har du slike tanker, er det viktig å søke støtte og finne profesjonell hjelp så snart som mulig.
Psykodynamisk tilnærming
Depresjon forstås som et resultat av indre konflikter og utilgjengelige følelser, ofte forbundet med tidligere traumer, tap, svik eller vedvarende avvisning i relasjon til viktige andre. Erfaringer som ikke har blitt validert eller bearbeidet sammen med omsorgspersoner i oppveksten, kan kan gi fornemmelsen av at mangelen finnes i nåtid, i en selv eller i omgivelsene. Tomhet, håpløshet og selvkritikk tar over.
I terapi arbeider vi med å tydeliggjøre tidligere og nåværende opplevelser for å styrke og stabilisere selvfølelsen igjen. Vi arbeider med få kontakt med emosjonelle behov og øke innsikten i de av våre beskyttelsesmekanismer som bidrar til tilbaketrekning. Gjennom den terapeutiske prosessen bli det mulig å bryte den onde sirkelen, forstå mer av vanskenes sin opprinnelse og hva vi trenger for å føle mening igjen. Økt innsikt i de indre prosessene som ligger til grunn for depresjonen hjelper oss til å få et mer sammenhengende, realistisk og medfølende syn på oss selv. Vi vil gjenetablere kontakt med viljen og finne tilbake til lysten og handlingsevnen.