Utbrenthet 

Etter langvarig stress eller overbelastning, i arbeidslivet eller i andre deler av livet, er det ikke uvanlig å kjenne på fysisk, emosjonell og mental utbrenthet. Tilstanden medfører utmattelse, både fysisk og mentalt. Det kjennes som at de psykiske ressursene også er oppbrukt. Det kan bli vanskelig å utføre selv daglige oppgaver eller engasjere seg i aktiviteter som tidligere ga glede. I tillegg til den fysiske og mentale utmattelsen, kan følelsene oppleves som flate og vi kan kjenne oss likegyldige til det meste. Interessen for ting som en gang henførte oss er borte, jobben og menneskene vi er knyttet til betyr ingen ting . Det kjennes ikke lengre som det er noen mening i det vi gjør. Håpløshet, og følelsen av at man aldri vil kunne komme tilbake til en tilstand av energi og entusiasme, kan bli påtrengende.

Kognitive funksjoner kan også bli påvirket, noe som medfører problemer med oppmerksomhet, konsentrasjon og hukommelse. Tankene kan oppleves forvirrede, og det kan være vanskelig å fokusere på oppgaver eller finne løsninger på problemer som vanligvis ville vært enkle å håndtere. Dette kan føre til en negativ spiral. Vi føler oss stadig mer utilstrekkelige og uproduktive, noe som forsterker følelsen av utbrenthet.

Tilstanden medfører ofte økt irritabilitet og frustrasjon. Små utfordringer kan føles uoverkommelige, og enkle situasjoner som vi tidligere ville håndtert med ro og tålmodighet, kan få oss til å miste fatningen. Når ressursene kjennes oppbrukt, kommer behovet  for å trekke seg tilbake fra sosiale relasjoner. En følelse av isolasjon, ikke bare på grunn av mangel på energi, men også på grunn av at det kan kjennes som andre ikke forstår, forverrer situasjonen ytterligere. Fysiske symptomer som hodepine, søvnproblemer, muskelspenninger, og fordøyelsesproblemer følger ofte med. Det er kroppens forsøk på å håndtere det vedvarende stresset. Over tid kan utbrenthet også føre til en generell svekkelse av immunforsvaret, noe som igjen fører til at vi lettere blir syke.

Tilstanden kan således utvikle seg og forverres over tid, og kan ha stor innvirkning på livskvalitet, både i forhold til arbeid, relasjoner og generelt velvære. Det kreves tid og innsats å gjenopprette balansen og energinivåene fra før utbrentheten.

Psykodynamisk tilnærming 

Utbrenthet kan oppstå som følge av underliggende følelser av utilstrekkelighet eller urettferdighet. Vi kan knytte en stor del av vår egenverdi til det å mestre arbeid og forpliktelser, og vi kan ha manglende erfaring med at det er lov å sette grenser for oss selv. Vi kan ha en dyptliggende følelse av å ikke være god nok eller sterk frykt for å mislykkes. Å ta på seg en større arbeidsbelastning enn det vi har kapasitet til over tid, kan være et forsøk på å kompensere for indre usikkerhet eller et underliggende ønske om å oppnå godkjennelse fra andre mennesker. Utbrenthet forstås som en form for emosjonell "flukt" fra konflikter og følelser som ikke er blitt anerkjent og bearbeidet. Til slutt kollapser kroppen og sinnet vårt under presset. I terapi prøver vi å forstå disse underliggende følelsesmessige behovene og konfliktene slik at vi kan håndtere både indre og ytre krav på en mer balansert og hensiktsmessig måte.